mei 26, 2023

Veilig in de Cloud werken?

We hebben allemaal te maken met de steeds strenger wordende wet- en regelgeving waaronder data- privacy. Maar ook cybercriminaliteit komt steeds vaker voor. Dit vraagt om een enorm aanpassingsvermogen van bedrijven m.b.t.de ICT oplossingen. Mede door deze factoren omarmen veel bedrijven de migratie naar de Cloud.

Is werken in de cloud veilig?

Het antwoord op deze vraag is, ja. Binnen de Cloud oplossingen kunt u altijd rekenen op de beschikbaarheid van de nieuwste en meest geavanceerde beveiligingstechnologieën om uw bedrijf te beschermen tegen de continue veranderende dreigingen en risico’s op ICT gebied. De Cloud biedt de juiste oplossingen om uw bedrijfsvoering, ook in noodsituaties door te kunnen laten gaan; denk hierbij ook aan onvoorziene noodsituaties.

Veilig in de cloud banner

Hoe ontwerp je een passende en veilige Cloud oplossing?

Het belangrijkste is om binnen de benodigde Cloud diensten de bedrijfsrisico’s met de juiste security maatregelen op te nemen. Elk bedrijf is anders en heeft behoefte aan eigen specifieke eisen en wensen. Ieder bedrijf kent risico’s indien de ICT uitvalt. Deze risico’s moeten meegenomen worden in het ontwerp zodat de juiste beveiligingsmaatregelen worden meegenomen en geïmplementeerd.

Hoe kun je de Cloud beveiligen?

Zoals ook bij de traditionele ICT moet er goed gekeken worden naar de bedrijfsrisico’s. Binnen de benodigde en gekozen Cloud oplossing(en) moeten de beveiligingsmaatregelen die die risico’s afdekken meegenomen worden. Dit staat ook wel bekend als “Security by Design”. Implementeer de juiste maatregelen die de risico’s beperken.

Daarnaast is ons advies altijd minimaal de volgende maatregelen mee te nemen;

  • Implementeer sterke authenticatie en toegangscontrole: Zorg ervoor dat er sterke authenticatie methoden worden geïmplementeerd, zoals 2-factorauthenticatie (2FA) of biometrische verificatie. Dit voorkomt dat ongeautoriseerde toegang krijgen tot uw accounts en waarmee dus toegang tot uw Cloud omgeving(en). Zorg ervoor dat je de toegang tot belangrijke en gevoelige gegevens beperkt door het invoeren van “least privilege”, dat wil zeggen dat gebruikers alleen toegang hebben tot wat ze nodig hebben om hun taken uit te voeren.
  • Versleutel uw gegevens: Zorg ervoor dat de gegevens (data) versleuteld wordt, tijdens opslag en tijdens transport. Dat zal ervoor zorgen dat in het geval van een inbreuk de gegevens onleesbaar zijn zonder dat de juiste sleutels. Maak hiervoor gebruik van sterke encryptie-algoritmen en dat de sleutels veilig beheerd worden.
  • Maak regelmatig Back-ups: Door het maken van regelmatige back-ups zorgt u ervoor dat het verlies van gegevens geminimaliseerd wordt door bijvoorbeeld ransomware-aanvallen of technische storingen. Test regelmatig uw back-up- en herstelprocedures om er zeker van te zijn dat ze werken.
  • Bewustwording: Zorg ervoor dat uw medewerkers bewust zijn van veilig werken met de ICT middelen in het algemeen. ICT security op de agenda blijft om de bewustwording binnen je organisatie te blijven vergroten. Als hier regelmatig aandacht voor is over onderwerpen zoals het niet delen van inloggegevens, het gebruik van sterke wachtwoorden en het identificeren van verdachte activiteiten of e-mails, vermindert u het risico’s op menselijke fouten die tot beveiligingslekken kunnen leiden.
  • Monitoring en alarmering: Implementeer beveiligingsoplossingen die verdachte activiteiten in uw Cloud omgeving kunnen detecteren. Door proactief bedreigingen te monitoren, kunt u snel reageren en de schade beperken.
  • Laat je beveiligingsmaatregelen toetsen; Beveiligingsaudits: Door het uitvoeren van “beveiligingsaudits” worden de beveiligingsmaatregelen getoetst op hun effectiviteit. Hiermee komen de zwakke punten naar voren waardoor er verbeteringen geïmplementeerd kunnen worden. Blijf op de hoogte van de nieuwste beveiligingsupdates en patches.

Het veilig werken in de Cloud is cruciaal voor uw organisatie. Zorg ervoor dat de juiste beveiligingsmaatregelen zijn geïmplementeerd. Indien u bovenstaande maatregelen neemt bent u op weg om een veilig, flexibele en productieve werkomgeving in de Cloud te realiseren voor uw organisatie.

Wilt u eerst meer lezen? Kijk dan op de Cloud diensten pagina of op onze Security pagina. Neem gerust en vrijblijvend contact op, wij staan u graag te woord!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *