februari 02, 2024

Breng je “Basis op orde”

Nu de meeste bedrijven hun belangrijke processen hebben gedigitaliseerd, is cybersecurity een prioriteit geworden voor organisaties, van elke omvang en sector. De strengere wetgeving NIS2 (Netwerk- en Informatiebeveiligingsrichtlijn) dwingt bedrijven serieus om te gaan met cybersecurity, in deze wetgeving zit o.a. ook ketenverantwoordelijkheid, waarmee een groot deel van MKB Nederland zich ook geconfronteerd ziet met deze maatregelen, kort gezegd opdrachtgevers gaan u controleren, en verhogen gewoon de cybersecurity eisen aan uw opdrachten.

Met de groeiende dreiging van cyberaanvallen is het cruciaal dat bedrijven hun basisbeveiligingsmaatregelen op orde hebben, wat wij “Basis op Orde” noemen. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) biedt waardevolle richtlijnen en inzichten om organisaties te helpen bij het versterken van hun beveiligingspraktijken.

NedOps B.V. , als een toonaangevend Full-Service IT-bedrijf, begrijpt het belang van adequate basisbeveiligingsmaatregelen om bedrijfsgegevens, klantinformatie en operationele activiteiten te beschermen. In deze blog willen wij de focus leggen op de belangrijke en noodzakelijke stappen die bedrijven kunnen nemen om hun “Basis op Orde” te krijgen, zoals ook aanbevolen door het NCSC.

NedOps IT blog banner

Risicomanagement

Wat zijn je activiteiten en welke processen en systemen worden er gebruikt? Welke risico’s zijn hieraan verbonden en wat kunnen we eraan doen? Nemen we de juiste maatregelen en is het voldoende om de bedrijfscontinuïteit te beschermen. Met een risicoinventarisatie bepalen we de mate van benodigde maatregelen.

Bewustwording en Opleiding

Het bevorderen van bewustwording binnen de organisatie is één van de belangrijkste taken. Medewerkers moeten worden opgeleid om zich bewust te worden van cybersecurity best practices, waaronder het herkennen van phishing e-mails en het identificeren van verdachte activiteiten. Door regelmatig bewustwoordingscampagnes en trainingen of opleidingen te organiseren, kunnen bedrijven hun personeel voorbereiden om cyberdreigingen effectief aan te pakken. Zie de mens niet als de “zwakste schakel” maar zet hem in als belangrijk middel om de cybersecurity van je organisatie te verhogen.

Patchmanagement

Het bijwerken van software en systemen met de nieuwste patches en updates is van cruciaal belang om kwetsbaarheden te minimaliseren. Het niet updaten van systemen kan ervoor zorgen dat cybercriminelen bekende beveiligingslekken misbruiken. Een robuust patchmanagement proces zorgt ervoor dat systemen worden beschermd tegen bekende kwetsbaarheden en potentiële aanvallen.

Toegangsbeheer

Het beheren van toegangsrechten tot systemen en gegevens is een essentieel component van basisbeveiliging. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot gevoelige informatie, waarbij toegangsrechten regelmatig worden herzien en bijgewerkt. Sterke authenticatiemethoden, waaronder het gebruik van 2-factorauthenticatie, kunnen ook worden geïmplementeerd om de beveiliging te versterken. 

Back-up en Herstel

Het regelmatig maken van back-ups van belangrijke gegevens en het hebben van een robuust herstelplan zijn essentieel om de impact van gegevensverlies door ransomware of andere aanvallen te beperken. Door een goed doordacht back-up en herstelbeleid te implementeren, kunnen bedrijven hun gegevens veiligstellen en de downtime minimaliseren in het geval van een noodsituatie.

Netwerkbeveiliging

Het implementeren van firewalls, het toepassen van encryptie en het monitoren van netwerkactiviteiten zijn belangrijke aspecten van netwerkbeveiliging. Bedrijven dienen actief netwerkverkeer te analyseren om verdachte activiteiten te detecteren en snel te kunnen reageren op potentiële bedreigingen, voordat ze schade kunnen aanrichten.

Ons advies breng je “Basis op orde”

Met deze basisbeveiligingsmaatregelen leggen bedrijven een stevige basis voor hun algehele cybersecurity strategie, zoals “zero trust”. Het is van essentieel belang om te begrijpen dat cybersecurity een voortdurende inspanning vereist, en dat bedrijven zich continu moeten aanpassen aan nieuwe bedreigingen en beveiligingsuitdagingen.

NedOps B.V. als Full-Service IT-bedrijf staat klaar om bedrijven te ondersteunen bij het implementeren en handhaven van effectieve beveiligingsmaatregelen.

Neem gerust en vrijblijvend contact op, wij staan u graag te woord! 

Wilt u eerst meer lezen? Kijk dan op onze Security en Blogs pagina.

1 Reactie

  1. DeKoning

    Nice

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *